FAQ

 • Wat is een spanplafond?

Het is een doek in PVC of Polyester die wordt gespannen tussen profielen welke zijn aangebracht tegen de muur onder het bestaand plafond. De folie wordt gespannen tussen de profielen zodat deze heel strak onder spanning komt te staan, hierdoor krijg je een van niet echt te onderscheiden plafond.

Ook hier kan je terug spotjes en luchters verwerken in het plafond of zelfs licht achter het plafond verwerken en zo een lichtplafond maken.

 • Welke soorten spanplafond bestaan er en hoe word spanplafond geplaatst?

Je hebt het oudere PVC spanplafond en het nieuwere polyester spanplafond

Bij een PVC spanplafond gaan we de ruimte opwarmen zodat het doek makkelijk kan rekken. In de uitgerokken toestand wordt deze dan door middel van een harpoen ,welke op de omtrek hoogfrequent gelast is ,in het profiel geklemd doormiddel van een speciale spatel. Zo zal hij onder spanning op zijn plaats blijven.

Het is een oudere manier van spanplafond, stevig omwille van zijn elasticiteit maar toch fragiel daar de folie steeds onder hoge spanning staat en het slechts een dun vlies is zonder versterkte vezel. Scherpe voorwerpen moeten dan ook gemeden worden. Kan na montage nog gedemonteerd worden en is afwasbaar.

Een polyester spanplafond is een recenter product waarbij men de folie gaat opspannen onder kamertemperatuur. Voordeel hier is dat er minder kans is op materiële schade omwille dat de ruimte niet meer opgewarmd dient te worden. Ook hier brengen we  profielen aan langs de omtrek van het plafond, dit ofwel tegen het plafond zelf of tegen de muur. Dit laatste doen we  indien we zakken met het plafond in functie van  bijvoorbeeld de verlichting. Het profiel zelf is zo ontworpen dat de folie bij het spannen steeds een beetje meer opgespannen word, zo kan er een grotere spanning op het doek staan om de folie heel strak te spannen. De folie is bij aanvang van het spannen groter dan de ruimte en na het spannen word het resterende materiaal weg gesneden zodat men een fijn aansluitend PVC randje heeft langs de  omtrek van het plafond en de muur. De polyester folie bestaat uit een drager, zijnde de geweven polyester vezel en de afwerking, zijnde de PU coating welke in drie lagen in de oorspronkelijke kleur is aangebracht. Het geweven polyester doek gaat dan ook 3x door een bad met de gekleurde PU welke een kleur vastheid geeft en het plafond ook afwasbaar maakt. 

Polyester spanplafond is dan ook een iets duurdere manier van spanplafond maar heeft een hogere mechanische sterkte en zit strakker dan het PVC spanplafond. Het heeft een mattere, moderne uitstraling. Het plafond is ook demonteerbaar.

Bovendien is het 90% bio-afbrekend wat een milieubewustere keuze is.

Het geeft de klant de mogelijkheid om op een kleine tijdsspanne zijn ruimte op te frissen en de verlichting te heroriënteren alsook nuts voorzieningen weg te werken. 

Men kan ook  speciale vormen creëren en spelen met de verlichting, denk aan lichtplafonds, sfeerverlichting,... 

Het biedt een akoestische oplossing voor 'holle' ruimtes

 • Waarom spanplafond?

Dit kan om verschillende redenen. Je kan je bestaand plafond laten zitten en het nieuwe plafond er onder monteren, voordeel is dat je dan geen grote ingrepen moet doen in je interieur en snel een nieuw plafond hebt.

Het kan ook zijn dat de ventilatie buizen of andere nutsvoorzieningen langs het plafond lopen, deze kan je dan wegwerken met een spanplafond onder aan te brengen.

 • Wat is de prijs van een spanplafond? Hoe wordt de prijs van een spanplafond bepaald?

Prijs PVC Spanplafond  +/- 70€ a 85€

Prijs Polyester Spanplafond   +/- 75€ a 95€

Prijs Akoestische Spanplafond +/- 100€ a 150€

Prijs Spanplafond met print +/- 95€ a 115€

Prijs Lichtdoorlatende spanplafond +/-145€

dit zijn enkele richtprijzen  per vierkante meter en excl. btw . 

De prijs is steeds afhankelijk van het totaal oppervlakte van de ruimte. Hoe groter het oppervlakte hoe lager de vierkante meter prijs ,dit omdat er op een werkdag dan meer vierkante meters geplaatst kunnen worden en we bijgevolg een lagere prijs kunnen aanbieden.

Dit wordt altijd ter plaatste bekeken. 

Wat zijn de voor- en nadelen van een spanplafond?

 • Wat zijn de voordelen van een spanplafond?

Spanplafonds bieden allerhande voordelen:

 1. Beschikbaar in verschillende kleuren;
 2. Snel geplaatst;
 3. Anti-statisch, het trekt dus geen stof aan;
 4. Meubels hoeven niet verhuisd te worden;
 5. Eenvoudig te onderhouden;
 6. Herorienteren van verlichting;
 7. Wegwerken van oud plafond op 1 dag
 8. Snel en makkelijk afwasbaar
 9. Barst niet
 10. Demonteerbaar
 • Wat zijn de nadelen van een spanplafond?

Spanplafond is een folie die onder spanning staat om een mooi strak en egaal oppervlak te bekomen. Bij het uitvoeren van werken aan het plafond is het belangrijk voorzichtig te zijn en scherpe voorwerpen te mijden. De folie heeft wel een weerstand en zal niet zomaar scheuren maar enige voorzichtigheid is wel geboden.


 • Moet ik mijn meubels verhuizen voor het plaatsen van een spanplafond?

Voor het plaatsen van een spanplafond is het niet noodzakelijk dat u uw meubels verhuist, wel vragen we voor de plaatsing de decoratieve elementen (fotokaders, beeldjes,...) uit uw kamer te verwijderen. Verder zal onze ploeg zowel de kamer als uw meubels af dekken om ze zo stofvrij mogelijk te houden.

 • Hoelang duurt het plaatsen van een spanplafond?

Voor de meeste ruimte's voorzien we de plaatsing van een spanplafond op één dag. Voor grotere ruimte's of een totaalrenovatie van een woning dient er rekening gehouden te worden met 2 of meer dagen.

 • Hoe onderhoud ik mijn spanplafond?

Een spanplafond is eenvoudig te onderhouden, plekken zijn af te wassen met een vochtige doek. Bij eventuele hardnekkige plekken bieden we vanuit Plafondlux ook een onderhoudsset aan bestaande uit een speciale zeep en een microvezeldoek. Had je graag eens gezien hoe je een spanplafond afwast? kijk dan ook zeker eens naar dit filmpje.

 • Wat is de levensduur van een spanplafond?

Bij goed onderhoud gaat deze levenslang mee.

 • Welke verlichting kan men gebruiken bij een spanplafond?

Verschillende type's verlichting, zowel in- als opbouw, kunnen voorzien worden in of aan een spanplafond.

 • Dienen we onze verlichting te vernieuwen bij plaatsing van een spanplafond?

Neen, bestaande verlichting kan meestal herbruikt worden. 

 • Kunnen ventilatiekanalen uitgewerkt worden in een spanplafond?

Ja, net als spots en speakers kunnen ook ventilatiekanalen in het spanplafond verwerkt worden. Dit kan onder andere door een rooster of een open voeg.

 • Kan het spanplafond rechtstreeks tegen het bestaande plafond gemonteerd worden?

Onze profielen hebben een hoogte van 12mm, deze kunnen rechtstreeks tegen het bestaande plafond gemonteerd worden op voorwaarde dat dit volledig egaal is. In deze opstelling is het echter niet mogelijk spots in te werken.

 • Hoeveel centimeter kunnen jullie zakken met een spanplafond?

Het aantal centimeter dat we zakken met het spanplafond is afhankelijk van de benodigde inbouwdiepte van de gekozen spots, ventilatiekanalen,...

 • Kan een spanplafond in elke ruimte worden geplaatst?

Een spanplafond kan in een verschillende ruimtes geplaatst worden zonder hiervoor een speciale folie te moeten voorzien. 

Voor grootkeukens in de horeca zijn er wel speciale folie's daar deze aan extremere omstandigheden onderhevig zijn.

 • Is een spanplafond geschikt voor een badkamer?

Ook in een badkamer kan een spanplafond voorzien worden, ook hier kan de standaard folie geplaatst worden.

 • Kan ik een spanplafond plaatsen in een zwembadruimte?

Wanneer u een spanplafond wil voorzien in een zwembadruimte geven we het advies om een vocht- en chloorbestehdige folie te gebruiken die  ook in ons assortiment opgenomen is.

 • Kan ik het spanplafond schilderen en zijn er verschillende kleuren?

Dit is mogelijk, echter worden hierbij alle voordelen van een spanplafond teniet gedaan. We bieden ook spanplafonds in verschillende kleuren dus schilderen is niet nodig.

 • Wat bij schade aan mijn spanplafond?

Bij beschadiging aan een PVC-folie dient deze zo snel mogelijk hersteld te worden om verder scheuren te voorkomen. 

Een polyester-folie zal niet verder scheuren en kan op een esthetische manier hersteld worden

 • Wat bij waterschade aan mijn spanplafond?

Bij waterschade zal het water zich ophopen op het spanplafond en zal de installateur een interventie moeten uitvoeren om het water van achter het plafond te halen. Bij verontreinigd water zal mogelijks ook spoorvorming optreden waardoor de folie vervangen dient te worden.

 • Kan een spanplafond scheuren?

Een spanplafond kan niet uit zichzelf scheuren. 

Een PVC-spanplafond zal bij een bestaande beschadiging echter wel verder scheuren. 

Door de geweven structuur zal een polyester folie niet verder scheuren.

 • Wat zijn de waarborgen op een spanplafond.

Op onze spanplafonds rust steeds een fabriekswaarborg van 10 jaar, op onze constructie geven we een waarborg van 15 jaar.

 • Kan ik een lampje van een spot in een spanplafond vervangen?

Natuurlijk! Al onze armaturen werken met GU10-lampjes die je perfect kan vervangen door eender welke soort nieuwe led of halogeen met een GU10-fitting.

Let op, spatwaterdichte armaturen bestaan uit één stuk omwille van de waterdichtheid hierdoor is de led op zich niet vervangbaar. Een armatuur kan wel makkelijk vervangen worden. 

 • Kan ik een spanplafond zelf plaatsen?
Je zou een spanplafond zelf kunnen plaatsen echter is dit niet zo éénvoudig en vereist het enige handigheid. Voor onze klanten die dit aankunnen werken we een formule uit waarbij we in de meeste gevallen zelf de folie spannen en de klant de voorbereidende werken voor zich neemt.

Dit heeft natuurlijk een gunstig effect op de prijs van het spanplafond.